22-03-2023

Wisselen paarden hun gebit?

Ook paarden wisselen tanden en kiezen. 

Hoe zit het met tanden en kiezen bij veulens?
Een pas geboren veulen heeft alleen de voorste melkkiezen. Dit zijn en 12 in totaal, namelijk 3 links boven, 3 linksonder en 3 rechtsboven en 3 rechtsonder. In de eerste maanden na de geboorte komen de melksnijtanden door. Dit zijn er ook 12, waarvan 6 onder en 6 boven.

Vanaf een jaar oud komen de voorste (vaste) kiezen door. Vanaf 2 jaar komen de 2e vaste kiezen door en vanaf 3 jaar komen de 3e vaste kiezen door. Deze kiezen wisselen later niet.

Wisselen om het jaar
Vanaf 2,5 jaar gaat het paard wisselen. De binnenste melksnijtanden worden op 2,5 jarige leeftijd gewisseld. De middelste snijtanden op 3,5 jarige leeftijd en de buitenste snijtanden op 4,5 jarige leeftijd.
Bij melkkiezen is de wisselperiode net iets anders. De voorste melkkiezen wisselen op 2,5 jarige leeftijd, de middelste melkkiezen op 3 jarige leeftijd en de achterste melkkiezen op 3,5 jarige leeftijd.

Niet elk paard is hetzelfde dus het is niet gezegd dat het wisselen exact nauwkeurig volgens schema hoeft te gaan, het kan ook iets eerder of later gebeuren, maar zal altijd ergens rond deze leeftijdsperiodes zijn.

Wolfstanden
Hengsten en ruinen krijgen vaak een of twee wolfstandjes. Dat zijn kleine tanden met een korte wortel die te klein zijn om te gebruiken. Ze groeien meestal in de bovenkaak en zitten voor de voorste kiezen. Het is raadzaam om deze te laten verwijderen omdat ze bij gebruik van het bit last kunnen veroorzaken.

Hoe weet ik dat mijn paard wisselt?
Als een paard wisselt heb je soms het geluk om de tand of kies te vinden in de stal of voerbak. 
Tijdens het wisselen kan een paard gevoeliger zijn in zijn mond. Dat kan je in sommige gevallen merken bij gebruik van het bit. Het paard kan tegen het bit in willen gaan of het bit niet meer graag aannemen. Het is raadzaam om daar rekening mee te houden en eventueel tijdelijk geen bit te gebruiken. 
Ook kan het zijn dat het paard stinkt uit zijn mond. Dat komt door voedingsresten die tussen of onder de loslatende tand of kies blijven zitten. Als de stank uit de mond lang aanhoudt is het raadzaam om een afspraak met de tandarts te maken omdat er ook iets anders aan de hand kan zijn waarbij hulp nodig is.
 

 

TIPS & ADVIES

Lees meer artikelen

externalId=brie-news-detail-2.1.1.2&filter[active]=1&filter[not uuid]=828ee720-8ed8-4273-99ce-5368f0554ba2